Waarom is het belangrijk om afval te scheiden?

Er wordt minder vlees gegeten, men let wat meer op wat ze kopen en misschien nog wel het belangrijkste: steeds meer mensen scheiden afval. Dit heeft allemaal te maken met bewust wording omtrent het klimaat en de ecologische voetafdruk die men liever niet meer achterlaat. Nu zijn mensen gewoontedieren, alles wat normaler wordt, wordt makkelijker om te volgen. Maar juist bij deze veranderingen in het leven is het van belang om te weten waarom het zo belangrijk is dat je er aan mee doet. Dat geldt ook voor het scheiden van afval!

Je helpt het klimaat een handje mee

Het is eigenlijk net al gezegd: het milieu heeft heel wat te herstellen en het scheiden van afval heeft daar op lange termijn heel veel invloed op. Dit komt met name omdat er minder restafval verbrand wordt, die uiteindelijk voor een hoge CO2 uitstoot zorgt. In restafval zat voorheen veel plastic, en dit blijkt erg schadelijk te zijn voor het klimaat. Gelukkig kun je plastic recyclen. Dus juist door plastic te scheiden van het afval, zorg je ervoor dat er meer recyclet kan worden waardoor er minder nieuw plastic gemaakt moet worden.

Een hoop kleine veranderingen maken een hoop verschil

Voor velen is het een hogere drempel dan ze toe willen geven. Niet gek, want uiteindelijk moeten er toch dingen veranderd worden die al heel lang heel normaal zijn. Wat betreft het afval scheiden, wanneer je het eenmaal doet, merk je er eigenlijk niets meer van. Dus het is vooral een kwestie van doen. En dit wordt makkelijker als je weet wat het verschil kan maken. Een afvalbak huren is een goed begin, hierdoor ontstaat er een soort stok achter de deur. Afvalbakken worden afgeleverd voor verschillende afvalstromen, om het scheiden gemakkelijker te maken.

Als jij het doet, doen anderen het ook

Anderen inspireren is een heel fijn gevoel en dat kan ook met het scheiden van afval. Juist door zelf een verandering in gang te zetten, doen de mensen dat om je heen ook. Die kans is groot, jij doet het waarschijnlijk ook omdat je het andere mensen hebt zien doen. En al verandert iemand niet meteen, je zet anderen wel aan het denken. En stel, je bent zelf ook nog niet helemaal om: dan is dit misschien wel de meest toegankelijke reden om er echt mee te beginnen.

Toekomst

Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen een handje mee gaat helpen, het gaat immers over het klimaat waar wij in leven. Dus hoe meer mensen inzien hoe belangrijk het is om afval te scheiden, hoe meer het milieu daar baat bij heeft en wij natuurlijk ook.