Alles over de lekkerste snack: kaas

Gemiddeld eten we in Nederland wel twee dikke plakken kaas per dag. Dit verschilt in realiteit per persoon: de één eet zo een heel blok kaas weg, terwijl de ander er geen hapje van lust. Maar over het algemeen geldt dat Nederlanders wel wat lusten van een blokje kaas. De vraag is of kaas wel gezond voor een mens is. Plus, waarom wordt het zoveel gegeten in ons kleine landje? In deze blog lees je alles over de lekkerste snack: kaas.

Geschiedenis van kaas

Kaas heeft hoogstwaarschijnlijk een ietwat vieze oorsprong. Dit is niet helemaal zeker, omdat de bronnen orale verhalen zijn wat nogal kan verschillen per persoon. Er wordt gedacht dat nomaden per ongeluk achter de uitvinding van kaas kwamen. Zij vonden uit dat wanneer er melk voor een lange tijd in de maag van een kalf blijft zitten, dit zuur en vaster wordt. De ingedikte melk werd door de mensen van die tijd gegeten en wordt nu gezien als de voorloper van kaas. Over de eeuwen heen zijn er bronnen gevonden van kaaseters, maar het is vooral in de achttiende eeuw dat Nederland als kaasland werd gezien. De Nederlandse kazen hadden een goede houdbaarheid en konden daardoor goed geëxporteerd worden naar het buitenland.

De kaas

Maar waarom is kaas nog steeds zo leuk? Allereerst, het is lekker! Ten tweede bestaan er veel verschillende soorten kazen. Kaas verschilt per soort door melktype, productieproces, rijpingsproces, schimmelkazen en alle producten waarin kaas in zit verwerkt, maar wat eigenlijk niet compleet kaas is. Denk bij deze laatste aan smeerkazen, kaaskroketten of kaasballetjes. Het productieproces betekent de verhoudingen van toegevoegd zuursel, zout, stremsel of zelfs schimmels. Bij het rijpingsproces draait het om de jonge, belegen of oude kaas. Hoe langer een kaas heeft gerijpt, hoe harder de kaas zal zijn. Dan zit er ook nog een verschil in of de kaas gesmolten is of niet, zoals op een tosti. Dit zal al weer anders smaken. Met al deze verschillen is er vaak wel één soort kaas die iedereen lekker vind.

Een ander voordeel van kaas is de manier van serveren op, bijvoorbeeld, feestjes. Het kan in blokjes gesneden worden, in plakjes gerold met vleeswaar of een augurk of er kan een hele kaas geserveerd worden. Een hele kaas kopen voelt misschien wat gek, maar ik kan garanderen dat het op zal gaan!

Hoe gezond is het?

De laatste vraag is nog of kaas gezond is voor een mens. Net zoals met al het eten is het matigen van het product het belangrijkst om te doen. Het is bij kaas erg makkelijk om er veel van te eten. Dit komt doordat het zo lekker is, maar ook door de verschillende soorten die boven genoemd zijn. Iemand doet al gauw een plakje kaas op brood en wat smeerkaas op de cracker, eet een salade met brie en doet lekkere Parmezaanse kaas over de pasta.

Kaas bevat veel positieve en negatieve kanten. Zo zit er relatief veel zout en verzadigd vet in kaas. Het vet kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Daar tegenover staat dat kaas veel calcium bevat, wat goed is voor de botten, en een gezonde hoeveelheid eiwitten. Samenhangend met de rest van iemands dieet, hoort kaas met mate gegeten te worden. Een (of twee) plakjes op de boterham zullen niet veel slechts veroorzaken. Dus, ga toch lekker kaas online kopen en eet nog wat kaas!