Hoe doe je een vaderschapstest tijdens de zwangerschap?

Tijdens een zwangerschap is het mogelijk dat de vader er niet zeker van is dat hij de biologische vader is. Wanneer dit het geval is, kan er een vaderschapstest gedaan worden. Dit is een DNA-onderzoek waarmee vast gesteld kan worden wie de vader is. Dit kan een uitkomst zijn voor vaders die niet zeker weten of het kind van hun is.

Hoe gaat het in z’n werk?

Er zijn twee manieren om een vaderschapstest te doen. En deze kunnen ook op verschillende manieren plaatsvinden, namelijk in de gevallen dat er wel of geen toestemming is van de moeder. Na de zwangerschap en tijdens de zwangerschap. Het is een stuk gemakkelijker om met goedkeuring een vaderschapstest te doen wanneer het kindje al geboren is. Er is een thuistest waarbij er DNA afgenomen moet worden bij de vader en het kindje. Dit wordt opgestuurd naar het lab en aan de resultaten is af te lezen of de DNA monsters aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Wanneer dit kan, kan er geconcludeerd worden dat inderdaad sprake is van een ouderrelatie tussen vader en kind. Tijdens de zwangerschapstest kan er ook een test gedaan worden aan de hand van het bloed van de moeder. In deze zit namelijk ook DNA van het kindje, de kosten hiervan liggen hoger dan bij een vaderschapstest na de zwangerschap.

Wel of geen toestemming

Toestemming speelt een grote rol in het laten uitvoeren van een vaderschapstest. Zeker wanneer het kindje niet erkent is, komt er een rechterlijke procedure om de hoek kijken. Voor veel vaders zorgt dit voor een hoge drempel om de test uit te voeren. Echter is het vaak de enige mogelijkheid om bijvoorbeeld voogdij te krijgen over het kind. Om deze voogdij te krijgen, moet het kind eerst erkent worden en daar is een vaderschapstest noodzakelijk voor. Een rechter kan deze toewijzen, dit bekent wel dat er een advocaat ingehuurd kan worden. Een advocaat begeleidt de vader bij de procedure en het verkrijgen van een vaderschapstest.

DNA resultaat

Voor beide partijen kan het heel prettig zijn om te weten of de vader ook echt de vader is. Het kan echter zo zijn dat een geschil tussen de twee personen ervoor kan zorgen dat deze vaderschapstest niet gedaan kan worden. Toestemming is een van de belangrijkste factoren van het kunnen doen van de vaderschapstest, zeker in het geval van een test tijdens de zwangerschap. Wanneer de twee partijen er niet uit komen, is het ook een mogelijkheid om eerst een mediator in te schakelen.