Hoe bevestig je een tuinscherm?

Het is tijd om de tuin te verbouwen of te vernieuwen en daar hoort bij: een nieuw tuinscherm, oftewel, een schutting. Maar de klussers onder ons misschien zo gedaan, maar dat is bij lange na niet voor iedereen hetzelfde. Voor degenen die het te lastig vinden om een geheel tuinscherm in aparte delen te bevestigen, is het ook een optie om kant en klare schermen te montere. Het voordeel hiervan is, is dat het een stuk minder werk is omdat er minder onderdelen zijn. Maar kant en klare tuinschermen hebben ook vaste maten die niet heel bewerkbaar zijn. Dus wanneer je zeker wilt weten dat alles past, is het een aanrader om losse tuinschermen te monteren. Zoals hillhout, dat veel gebruikt wordt als tuinscherm. In deze blog zal er in het kort uitgelegd worden wat de belangrijkste handelingen zijn tijdens het bevestigen van een tuinscherm.

Rekensommen maken

Voordat je aan de slag gaat, heb je een aantal rekensommen nodig om te begrijpen wat er gaat gebeuren tijdens het monteren van de tuinschermen. Reken uit hoeveel schermen er passen op de kant waar ze komen te staan en vergeet niet de palen en de verbindingshoeken daarbij mee te rekenen. Voor de verbindingshoeken reken je ongeveer een halve centimeter. Wanneer je dit berekent hebt, weet je hoeveel tuinschermen en palen je nodig hebt om een volledige zijde te dekken.

Palen neerzetten

Daarna begint het monteren van de palen. Een belangrijke tip is: bevestig niet alle palen tegelijkertijd maar één voor één. Dus wanneer je een paal hebt neergezet is het tijd voor een tuinscherm om vervolgens weer een paal te monteren. Hierdoor kom je niet in de penarie wanneer het uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Het laatste dat je wilt is palen weer uit de grond halen. De palen horen voor één derde in de grond. Hoe je de paal vast zet is afhankelijk van het soort grond dat de tuin heeft. Bij een slechte grond is het nodig om er beton bij te storten maar anders is dit nodig en kun je het zand gewoon goed aanstampen om er zeker van te zijn dat de paal stevig staat.

Tuinscherm vastmaken

Met verbindingshoekjes maak je uiteindelijk de tuinschermen vast aan de palen. Let op of het nodig is om al voor te boren, anders komen de verbindingshoekjes niet stevig aan het hout vast te zitten. Dit is een klus waarbij het handig is om met meerdere mensen te zijn. Zo weet je zeker dat de tuinschermen ook waterpas blijven staan.